poniedziałek, 1 września 2014

Warzywa w walce z rakiem

Chyba zamiast Sprzedawcą Zdrowia powinienem się nazwać Zabójcą Raka :P Dużo ostatnio o tym piszę, ale to ważne tematy. A profilaktyka przeciwnowotworowa każdemu powinna wyjść na zdrowie. Dlatego dzisiaj prezentuję sztab do walki z rakiem - warzywa o właściwościach przeciwnowotworowych. Jakie cenne substancje zawierają? 
Nie trzeba wręcz codziennie opychać się warzywami :P Wystarczy ich regularne spożywanie dwa razy dziennie - może do śniadania i do kolacji, albo gotowane na parze warzywa do obiadu?

W pomidorach cenną substancją jest likopen, który ponoć ma dwa razy silniejsze działanie niż beta karoten. Likopen daje pomidorom czerwony kolor ;) Antynowotworowe właściwości mają również pomidory przetworzone - przeciery, sosy, pomidory w puszkach, keczupy. Od lekarza kiedyś usłyszałem, że czasami lepiej kupić dobry keczup niż kilogram pomidorów z marketu, które są gorszej jakości. 

Ważny jest również kwas foliowy, zawarty w zielonych liściach warzyw, np. w sałacie. On również ma silne właściwości przeciwrakowe. 

Jednak najwięcej substancji przeciwrakowych zawierają czosnek i cebula  - warto spożywać je codziennie. Naukowcy podawali regularnie myszom cebulę i czosnek - nie zadziałały na nie później substancje, które wywołują raka. 

A może by tak zupa ze szpinaku? Jest naprawdę dobra. Odpowiednio przyprawiony szpinak da się zjeść :P Należy nie słuchać bajek, które opowiadają o tym, że to okropność nie do przełknięcia :P Szpinak zawiera dużo kwasu foliowego i luteiny. Lepiej kupować pakowane liście szpinaku niż mrożony szpinak. Ewentualnie - zupa brokułowa. Też jest b. dobra, sycąca, jeśli doda się marchewki i ziemniaki. Z cebulą to już w ogóle bomba przeciwnowotworowa. 

Także pamiętajcie - ubezpieczenie na nowotwór nie ochroni Was przed jego powstaniem. Trzeba pilnować swojej diety i dbać o siebie, bo życie mamy tylko jedno. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz