czwartek, 15 stycznia 2015

Warzywa antyrakowe: czosnek


Z uwagi na to, że ostatnio baaardzo duuużo piszę na temat diety antyrakowej, postanowiłem stworzyć serię postów poświęconą konkretnym warzywom oraz owocom i ich zbawiennym działaniu dla naszego organizmu. 

Dzisiaj na tapecie mamy... czosnek! Jeśli nie jesteście jeszcze dobrymi przyjaciółmi, to koniecznie musicie to nadrobić! :P Czosnek jest N I E Z B Ę D N Y!!! Stanowi podporę systemu odpornościowego, a co najważniejsze - może nas uchronić przed rakiem! Oczywiście, wiele chorób nowotworowych wynika z genetycznych predyspozycji, jednak na niektóre złośliwce "pracujemy" sami poprzez niezdrową dietę czy brak aktywności fizycznej. 
Czosnek nie jest zwykłą bronią na raka żołądka i jelita grubego - to ciężkie działo, jakie możemy wytoczyć i przegonić chorobę! Nie taki diabeł straszny jak go malują - nie tylko da się go zjeść, ale i lepiej z nim wszystko smakuje. 
Allicyna zawarta w czosnku ma działanie antyoksydacyjne, antywirusowe, antynowotworowe i odtruwające - wniosek? Czosnek jest naturalnym ubezpieczeniem na raka ! Musimy jednak pamiętać, żeby NIE wrzucać całych ząbków czosnku do gotującej się wody!!! Ponieważ cała prozdrowotna allinaza, dzięki której powstaje allicyna, pozostanie nieaktywna! Dlaczego? NIE MA ALLICYNY BEZ ALLINAZY! Allicyna powstaje dopiero po rozdrobnieniu czosnku, pod wpływem wyzwolonego enzymu allinazy. 


Także pamiętajmy, żeby w naszej codziennej diecie znalazł się przynajmniej jeden, niewielkich rozmiarów, ale o ogromnym znaczeniu, ząbek zbawiennego czosnku! 


0 komentarze:

Prześlij komentarz