czwartek, 4 września 2014

Właściwości czerwonej i zielonej herbaty

Zieloną herbatę pijam codziennie, czerwoną niestety rzadziej, ale obie bardzo lubię, więc dzisiaj będę zachęcał do uzupełnienia swojej herbacianej półki o te dwa rodzaje, jeśli jeszcze ich nie macie :P To nieprawda, że czerwoną herbatę można pić tylko na odchudzanie się. 
Jednak jeśli ktoś się odchudza, powinien pić zieloną lub czerwoną herbatę pół godziny po posiłku. To powinno pomagać w trawieniu. Redukuje się masa ciała, zaczyna zmniejszać się tkanka tłuszczowa. Poza tym czerwona herbata ma szereg innych właściwości:
  • oczyszcza organizm, 
  • wspomaga pracę wątroby, 
  • pobudza procesy trawienne, 
  • dzięki dużej zawartości wapnia i fluoru chroni zęby przed próchnicą. 
Z kolei zalety herbaty zielonej to: 
  • zawiera dużo witamin i minerałów, 
  • reguluje ciśnienie układu krwionośnego, 
  • zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach i wątrobie, 
  • chroni przed reumatyzmem, 
  • ma działanie przeciwrakowe, 
  • działa przeciw wylewom i zawałom, 
  • obniża poziom cholesterolu. 
Czy można pić zieloną albo czerwoną herbatę z cukrem? Można. Tylko to nie ma sensu.

0 komentarze:

Prześlij komentarz